Fő és vezérkulcsos rendszerek

 

-biztonságos megoldás, kis méretű kulcscsomó-

     A fő- és vezérkulcsos rendszerekkel egyszerűen megvalósítható, hogy különböző, nagy biztonságú zárrendszereket lehessen működtetni személyekre kiosztott egyedi kulccsal, amely csak a neki engedélyezett zárakat nyitja.

Ezzel a technikával - jól átgondolt rendszert kialakítva - lehetségessé válik, hogy a tulajdonos (főnök, tulajdonos) egyetlen kulcsával mindenhova bejuthasson, amíg az alkalmazottak, kollégák, beosztottak csak a számukra kiosztott helyiségekbe. Amennyiben a rendszer kellő körültekintéssel lett kiépítve, ez kényelmes és megbízható megoldást nyújt és megvéd a visszaélésektől.

  Kulcsok hierarhiája:

   A VEZÉRKULCS a rendszerben található összes cilinderbetétet nyitja. Egy cégnél, intézménynél vagy lakásban azoknak lehet ilyen kulcsuk, akiknek korlátlan betekintési joggal van, mivel mindenhová be tudnak jutni a kulcsukkal. A vezérkulcs áll a hierarchia tetején.

  A FŐKULCS az összes alárendelt cilindert nyitja. Pl: egy cégnél a részlegvezető a saját részlegén mindent ki tud vele nyitni, de más részlegekhez nincs hozzáférése. A főkulcs a hierarchiában alárendelt jogosultságú cilindereket nyitja.

    A NORMÁL KULCS a hagyományos értelemben vett kulcs. Csak a saját cilinderét nyitja, másokat nem. Megoldható, hogy egy kulccsal több zárbetét legyen nyitható (hangolás) de más cilinder nem. A legalsó hierarchián áll.

 

AZONOS ZÁRLATÚ vagy HANGOLT CILINDEREK:

Lehetőség van a cilinderek összehangolására. Ez azt jelenti, hogy egy kulccsal több zár lesz nyitható. Célszerű például lakáson belül összehangolni a zárakat, így lecsökkentve a kulcscsomó súlyát. Így kényelmesebb is a nyitás-zárás, hiszen nem kell keresgélni a zárakhoz illő kulcsokat.

A fő- és vezérkulcsos rendszerek bármely cilindertípusból készülhetnek, de gyengébb minőségű zárrendszerből nem érdemes kiépíteni, mivel a megoldás technológiája jó csap- és furatrendszert igényel.